İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır. Hoşgeldiniz, 22 Aralık 2024
Beğen 2
Ana Sayfa » Blog » Teravih Namazı Nasıl Kılınır

Teravih Namazı Nasıl Kılınır

Teravih namazı sünnet bir namazdır, hatta sünnet-i müekkede olarak Peygamber Efendimizin (S.a.v.) devamlı yaptığı bir namazdır. Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınır. Teravih namazının camide cemaatle kılınması sünnettir ve sevabı çoktur. Evde de tek başına yalnız veya cemaatle kılınabilir. Peki teravih namazı kaç rekat nasıl kılınır?

Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitir namazından önce kılınır. 20 rekat kılınır. Makbul olanı, her 2 rekatta bir selam vermektir. Ancak 4 rekatta bir selam verilerek de kılınabilir. Yatsı namazı ile birlikte toplam 33 rekat namaz kılınmış olunur.

Teravih namazının kılınışı

(Dört Rekatta Bir Selam Verilerek Teravihin Cemaatle Kılınışı)

– Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

– Namaz kıldıracak imam: “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum” diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar.

– İmam’ın arkasında kılan cemaat da “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra “Allahü Ekber” diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.

– Bundan sonra imam ve cemaat gizlice “Sübhaneke“yi okur. Sübhaneke’nin okunması bitince, (Cemaat ayakta başka bir şey okumaz) imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

– Burada imam gizlice Besmele’yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat “Ettehiyyatü ve Salli Barik dualarını” okur ve üçüncü rekata kalkarlar.

– Üçüncü rekatın başında hem imam, hem de cemaat gizilce Sübhaneke’yi okur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rekata kalkarlar.

– İmam gizlice Besmele’yi, açıktan da fatiha ve bir sure okuyarak yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.

– Bu son oturuşta da imam ve cemaat “Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbena atina ve Rabbena firli” okuduktan sonra selâm verirler. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

– Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

– Sonra da cemaatle vitir namazı kılınır.

Peygamber Efendimiz (sav), Teravih namazı kılmış, sahabelerimizde ona uyarak cemaatle kılmışlardır.

Hz. Aişe (ra)’dan rivayet edildiğine göre;

“Bir gece Resulullah Efendimiz mescitte Teravih namazı kıldı. İnsanlar da ona tâbî olarak namaz kıldı. İkinci gece yine kıldı, o gece cemaat çoğaldı. Daha sonra üçüncü veya dördüncü gece cemaat toplandı, fakat Resûlullah Efendimiz mescide çıkmadı. Sabah olunca: ‘Gece toplandığınızı gördüm, ama Teravih namazının size farz kılınmasından korktuğum için çıkıp size teravih kıldırmadım’ buyurdular”

Etiketler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

pdf kitap indir Tümbet Giriş Betgar Giriş Nowbet Giriş Virabet Giriş